Néhány gondolat a védett vízkészleteket jelző térképről!

Már nagyon vártuk, nemrégiben végre meg is jelent. Nagyon nem mindegy, hogy a telkünk védett, vagy nem védett területen van, hiszen ettől nagyban függ 2024 től. hogy engedély nélkül fúrathatunk kutat, vagy katasztrófa védelmi engedélyre, vagy egyéb engedélyre lesz szükségünk.

A térképnek elvileg kellene működnie cím, és helyrajzi szám keresésre egyaránt. Tapasztalatom szerint ez az ország több részén még nem működik tökéletesen, nem ismeri a címet, ( például Veszprém Csatári hegy, Orfű melletti Bános falu)vagy a helyrajzi számot, esetleg egyiket sem. Remélem, ezt mielőbb orvosolják a szerzők.

A jó hír, hogy sok helyen teljesen jól használható.

Ami számomra érdekes, hogy egy egy települést szabályosan kettévágnak ezen a térképen védelmi szempontból. Bár az illetékesek ezt biztosan tökéletesen meg tudják indokolni szakmai szempontból, mégis furcsa, hogy mondjuk a Petőfi utca 38-ban nem szükséges Maris néninek engedély, ugyanakkor  a 42-ben János bácsinak már a katasztrófa védelemhez kell fordulnia engedélyért a kiskerti locsoló kútjához. Úgyhogy érdemes alaposan tájékozódni és nem feltétlen a szomszéd tudására hagyatkozni.

Ha meg akarja nézni, hogy az Ön telke víz védelmi szempontból hova tartozik, az alábbi linkre kattintva a vízügy oldalán meg tudja nézni.

https://geoportal.vizugy.hu/vizkeszletvedelem/

Ha arra is kíváncsi, hogy Önnek kell-e engedély vagy sem, (mert az nem olyan egyszerű ahogy a hírekben halljuk)azt egy átlátható táblázatban megnézheti  Rózsa Attila jóvoltából az alábbi linken is:

Ha ennek ellenére segítségre van szüksége, nyugodtan írjon nekem további segítségért.

Antal István