Hova is fúrassunk kutat?

Melyik helymeghatározó módszer is a tuti?

A varázspálcás helymeghatározás helyett inkább a következő szempontok figyelembevételét javaslom a leendő kút tulajdonosoknak.(léteznek ugyan olyan emberek, akik valamilyen rejtélyes módon megérzik a víz jelenlétét, csak ezek olyan ritkát, mint a fehér holló. Akivel mi találkozhatunk, az szinte biztosan kókler.)

Van egy tudományosabbnak látszó módszer is, amivel sok embert átvernek, miszerint a telket telebökdösik elektródákkal, ebből egy látványos képet mutatnak a megrendelőnek.

A baj csak az, hogy a fúrások ezt a legtöbbször nem igazolják!( néha még ennek is lehet némi létjogosultsága elektromos szennyeződéstől mentes területen, és nem Ali expresszes készülékekkel)

Nekünk kútfúróknak kényelmes is lehet ez a modernek látszó módszer, hiszen nincs rajtunk felelősség. Ha van víz jó, ha nincs, akkor kérdezzék meg a modern varázspálcás embert, miért nincs.

Ha nagyon győzködi Önöket, hogy én hülyeséget beszélek, az Ő módszere tudományos és tévedhetetlen, kérjék, hogy adja írásba, ha mégsem lesz víz, kifizeti a sikertelen fúrás árát!

Mert ez így korrekt. Ha ezt vállalja, akkor higgyen neki!

Akkor most mit is tehetünk ?

Ami pontos, az a szakkönyvekben is megírt, keresőfúrásban végzett geofizikai vizsgálat. Arra mérget vehet a megrendelő és a kútfúró is! Megéri az árát, főleg mélyebb kutaknál, nem érdemes kispórolni.

Ezeken felül a további jó tanácsokat tudom adni a tisztelt leendő megrendelőknek:

  • lehetőleg minél távolabb helyezzük el az árnyékszéktől, szennyvíz gödörtől (tudjuk, hogy készültek ezek régebben), vagy bármilyen ismert szennyező forrástól.
  • ne legyen túl közel utakhoz, garázsokhoz, járműforgalomhoz.
  • az épületekhez se tegyük túl közel, mert ugyan csak nagyon kis valószínűséggel, de kárt okozhat az épületben.
  • könnyen megközelíthető legyen a fúróberendezéssel és a szükséges berendezésekkel, ez később az esetleges karbantartásoknál is fontos lehet.
  • lehetőleg minél messzebb tegyük a szomszédos kutaktól, ne rontsuk sem azok, sem saját víz hozamunkat, és ezzel esetleg a szakszerűtlenül kivitelezett kutak szennyezését is megpróbáljuk elkerülni.
  • a közművektől  és  a telekhatártól előírt védőtávolságokat minden esetben tartsuk be.
  • és végül , de nem utolsó sorban ne fúrassunk MOL üzemanyag vezetékek felett, mert akik eddig próbálták, csak nagyon rövidtávú sikereket értek el!

 

Üdvözlettel: Antal István